dijous, 10 de maig del 2012

Conclusions de l'informe de la PAC 2.1


Afegeixo les conclusions que vaig elaborar per a fer l'informe de la PAC 2.1 en relació a l'aprenentatge significtiu i a la creació de models. 

Conclusions


Així doncs, després del treball i la lectura del material d’aquesta PAC 2 que estem elaborant, puc concloure que construir models com els que hem realitzat en el debat, ajuda a la creació de models mentals i a impulsar aprenentatges significatius.
Per acabar destaco algunes raons que ens porten a construir models tot exemplificant amb el meu cas propi:
  1. “Construir models porta a un nivell més alt de compromís conceptual” (Jonassen[1], 2003). El fet que jo hagi hagut de crear un cas propi, em porta a entendre conceptualment idees com “model mental”, “aprenentatge significatiu”, “creació de models”. Però no només entendre’ls sinó saber-los aplicar en un cas el qual representa aquest compromís conceptual elevat.
  2. “Construir models té com a conseqüència la construcció d’artefactes cognitius (models mentals) mitjançant la construcció d’artefactes físics” (Jonassen[2], 2003). A partir de la creació del cas que he elaborat (artefacte físic) he construït un model mental sobre possibles formes d’arribar a aprenentatges significatius tot emprant la tecnologia. La lectura d’altres models d’història no construïts per mi, també contribueixen a la creació de models mentals.
Tot i així, tampoc podem oblidar que aquesta construcció de models té algunes limitacions. Per exemple, per poder elaborar un cas com en la base de dades KITE, primer he hagut de dedicar temps i esforç per aprendre els formalisme sobre com funcionava la construcció de models de casos KITE. És el que Jonassen[3] anomena “càrrega cognitiva”.


[1] JONASSEN, D. (2003) TIC i aprenentatge significatiu: una perspectiva constructivista. En CABERO, J i JONASSEN, D. Noves tecnologies de la informació i la comunicació en l’educació. Barcelona: UOC p.31
[2] JONASSEN, D. (2003) Op.cit. p.31
[3] JONASSEN, D. (2003) Op.cit. p.32

2 comentaris:

  1. Hola Mia,

    La segona vegada que fas l’avaluació inicial en la primera pregunta et autoqualifiques amb 3, en canvi la primera vegada figura un 5, vols dir que la base KITE no és una bona raó per augmentar aquesta valoració (molt d’acord)?

    Salu2,
    Manel

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Manel,

      De fet, la segona vegada que vaig fer l'autoavaluació encara no havia treballat amb profunditat amb la base KITE. El meu canvi de pensament en la primera pregunta es refereix a la visió més àmplia del concepte Tecnologia Educativa després del treball de la primera PAC. Així doncs, la TE no només es refereix a les tècniques per al docent en les activitats, sinó també per a l'avaluació i la planificació d'aquestes.

      Per altra banda, m'has fet plantejar si la base de dades KITE és un element per a ampliar aquestes tècniques per als docents. A través del coneixement d'experiències, potser sí que podem ampliar les tècniques a emprar... Per aquesta raó no entenc el teu (molt d'acord). Intento posicionar-me pensant perquè la base KITE pot no fer augmentar la valoració... i no trobo explicació. Estic intrigada per saber perquè ho dius, espero la teva resposta! :)

      Elimina